Syllabus query



Academic Year/course: 2017/18

445 - Degree in Tourism

29143 - Cost and Management Accountancy


Syllabus Information

Academic Year:
2017/18
Subject:
29143 - Cost and Management Accountancy
Faculty / School:
177 - Escuela Universitaria de Turismo
Degree:
445 - Degree in Tourism
ECTS:
3.0
Year:
4
Semester:
First semester
Subject Type:
Optional
Module:
---

5.1. Methodological overview

The methodology followed in this course is oriented towards achievement of the learning objectives. It is based on active participation, case studies, teamwork etc. that favors the development of communicative skills and critical thinking. A wide range of teaching and learning tasks are implemented, such as lectures, practical activities, practice sessions, autonomous work, tutorials, and academic guidance.

Further information regarding the course will be provided on the first day of class.

5.2. Learning tasks

The course includes 3 ECTS organized according to:

- Lectures: 10 hours.

- Practice sessions: 20 hours.

- Autonomous work:35 hours.

- Tutorials: 5 hours.

- Assessment: 5 hours.

5.3. Syllabus

The course will address the following topics:

1. General aspects of management accounting

2. Cost systems

3. Management accounting and "Uniform System"

4. Budget management

5. Management indicators: the scorecard

5.4. Course planning and calendar

For further details concerning the timetable, classroom and further information regarding this course will be made public by the center. The presentation of papers and other activities will be comunicated through Moodle.

5.5. Bibliography and recommended resources

 
BB Amat, Oriol. Contabilidad y gestión de costes / Oriol Amat y Pilar Soldevila . 6ª ed. rev. Barcelona : Profit, D.L. 2010
BB El marco de la contabilidad de gestión / Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas . Madrid : AECA, 1995
BB El proceso presupuestario en la empresa / Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas . 4a. ed Madrid : AECA, 1997
BB La contabilidad de costes : concepto y metodología básicos / Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas . 5a. ed. Madrid : AECA, 1997
BB Prieto Moreno, Begoña.. Contabilidad de costes y de gestión : un enfoque práctico / Begoña Prieto Moreno, Alicia Santidrián Arroyo, Pablo Aguilar Conde. . Madrid : Delta Publicaciones, D.L. 2005
BC Aranda Hipólito, A.. Gestión técnico-económica de Hoteles. Madrid: Centro de Estudios Ramón Areces, 1994
BC Contabilidad de gestión : (contabilidad interna), Cálculo , análisis y control de costes para la toma de decisiones / Carlos Mallo Rodriguez...[et. al.] . Barcelona : Ariel, 1994
BC Contabilidad de gestión para la toma de decisiones / Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas . [1a ed.] Madrid : AECA, 2003
BC Glosario de contabilidad de gestión / Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas . 2a. ed. Madrid : AECA, 1995
BC La contabilidad de gestión en las empresas hoteleras / Asociación Española de Contabilidad y Administración de Empresas . [1a ed.] Madrid : AECA, 2005
BC Ojugo, Clemente. Control de costes en restauración. Madrid: Thomson,2001
BC Oller Nogués, J. Contabilidad de costes para agencias de viajes, hoteles, campings. Madrid: Sintesis, 1994
BC Sánchez Mateos, Isidoro. Adaptación del “Uniform System” a los hoteles en España. Madrid:Puzzle, 1999